Veel reactie op rubrieken "Uw stem..." en "Woord van de week"

De rubrieken "Uw stem .." en "Woord van de week" op de voorpagina van MaasWaalWeb vallen in de smaak bij de bezoekers. Veel bezoekers nemen even de tijd om hun mening te geven of om hun kennis van het Maas en Waals te beproeven.

Uw mening over de Dijkenloop

De organisatoren van de Dijkenloop kunnen trots zijn op de reacties in de rubriek uw stem.

Zeer positieve reacties

Liefst 93 procent van de deelnemers kozen voor het antwoord "Geslaagd initiatief. Goede promotie voor sport.", terwijl 7 procent  het antwoord koos "Nog meer activiteiten voor de bezoekers wenselijk." Niemand koos het antwoord "Had voor mij niet gehoeven". Een resultaat waar de organisatoren trots op kunnen zijn. In totaal zijn er de eerste 10 dagen van MaasWaalWeb 59 reacties ontvangen. Een resultaat waarmee we erg blij zijn.

Woord van de Week

Woord van de week heeft nog iets meer reacties opgeleverd dan "Uw stem". In de eerste 10 dagen hebben 61 mensen aan deze quiz deelgenomen. een teken dat het dialect nog volop leeft in het Maas en Waalse. trouwens, met de kennis van het dialect is ook nog niets mis. 56 deelnemers, 92 procent koos "prutsen", en daarmee voor het goede antwoord. Vier deelnemers lieten zich in de war brengen en dachten dat "moiken" het dialectwoord voor melken was. er is wel een zekere klankverwantschap, maar in het dialect wordt melken door Maas en Walers hetzelfde uitgesproken als in het ABN. Gewoon als "melken". een deelnmer koos voor "vernielen". Nu zal er als gevolg van "gemoik" weleens per ongeluk iets vernield worden, maar het woord  wordt in het dialect nooit in de betekenis van "moedwillig iets stuk maken" gebruikt. Ik zou zelfs willen stellen: integendeel. Vaak wordt het woord "moiken" of de vervoeging "gemoik" gebruikt om de verwoede pogingen aan te duiden om iets dat eigenlijk niet meer te repareren is, toch nog een tweede leven te geven.

Wat is "moiken" nu eigenlijk?

"Prutsen" is eigenlijk niet helemaal de betekenis van "moiken". De Maas en Waler is zuinig en gooit niet snel iets weg. Dit is een reden, misschien wel de hoofdreden, dat er heel wat "afgemoikt" wordt. Stofzuiger of walkman kapot? Volgens de handelaar niet meer te maken? Dan toch nog even proberen of het toch niet te redden is. Open schroeven, kijken wat er aan de hand is en dan, met lijm, een lucifertje ertussen of de contacten eens poetsen het apparaat weer tot leven proberen te wekken. Als negen van de tien pogingen op niets uitlopen, om dat we eigenlijk niet weten waarmee we bezig zijn, zijn we aan het "moiken". Als dus de buurman je bezig ziet en zich  hardop afvraagt waar al dat "gemoik" goed voor is weet je dat je door de mand gevallen bent en het de volgende keer beter aan de vakman over kunt laten. Maar dat is niet de essentie. Belangrijk is die tiende keer dat het wel lukt en je trots aan iedereen kunt melden dat de vaklui van tegenwoordig "ook niks meer zijn" en je het toch maar mooi weer aan de praat hebt gekregen. Weggooien, terwijl het nog zo goed als nieuw is. Nou, mooi niet! En dat het een hoop "gemoik" gekost heeft: dat hoeft toch niemand te weten. Zo zijn we dan ook weer. Nog beter is het als je vrouw trots tegen haar vriendinnen of de buurvrouw zegt: "t Was een heel gemoik mar 't loopt  weer.Onze  Jan makt alles!"

Waar komt het woord vandaan?

Blijven we nog met een een probleem worstelen. Waar komt het woord "moiken" vandaan? Voorzover mij bekend zijn er geen verwante woorden in het dialect die op de afkomst duiden. Ooit moet het woord hier zijn blijven hangen. Misschien door een Spaanse of Franse soldaat die verwoed probeerde om zijn versleten en gescheurde jas te redden of een ketellapper die na 10 lappen nog steeds niet de ketel dicht had. Welke bezoeker kan ons verder helpen?

De boekenbon

Blijft er nog een probleem: wie krijgt de boekenbon? Dat wordt moeilijk, want door een foutje in MaasWaalWeb hebben we de adressen van de deelnemers niet. We kunnen de boekenbon dus niet verloten onder de goede inzenders. Het probleem is inmiddels opgelost en vanaf nu kunt u met een nieuw "Woord van de Week" dus echt meedingen voor de boekenbon. In elk geval hartelijk dank aan de deelnemers aan de eerste quiz "Woord van de week" en onze excuses dat we de boekenbon niet kwijt kunnen.