Open Dag "Tehuis voor bejaarde computers"

Zondag 9 september, 10.00 tot 17.00 houdt het particuliere computermuseum "Tehuis voor bejaarde computers", Notaris Roesstraat 6, Winssen een Open Dag. Centraal in het museum staan minicomputers, maar u kunt er ook de eerste harde schijven en computernetwerken zien. 

Het museum toont de ontwikkeling in de computerwereld, met het accent op de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren van de vorige eeuw. Het was de periode waarin de mini-computers terrein veroverden op de main-frame computers. Main-frames, de eerste generatie computers, bestonden uit een verzameling grote kasten die erg veel warmte produceerden. Ze stonden daarom in een speciaal ervoor gebouwde airconditioned ruimte om de temperatuur te beheersen. Het zal duidelijk zijn dat deze computers erg kostbaar in aanschaf en gebruik waren en alleen grootste bedrijven hadden ze.

Een wat uitgebreidere mini-computeropstelling. In totaal staan hier drie DEC computers (2xPDP8 en eenmaal PDP11-34 en een gehele collectie hard disc's en een tape recorder voor back-up. 
Geheel rechts een DEC-writer 3, een toetsenbord en printercombinatie.

Mini-computers, waren hiermee vergeleken kleiner, maar vergeleken met de PC nog steeds bakbeesten. Meestal bestond een installatie uit enkele manshoge kleerkasten, met daarin de eigenlijke computer, het interne geheugen, de harde schijven en andere randapparatuur. Gebruikers zaten achter zg. terminals die bestonden uit een beeldscherm, toetsenbord en wat schakelingen om met de minicomputer te communiceren. 

De prestaties van de mini-computers waren vergeleken met de huidige PC's bescheiden, maar groot genoeg voor een  groot scala van administratieve en bedrijfsmatige toepassingen. Omdat de prijzen lager waren dan die van main-frames konden meer bedrijven ze zich permitteren en werden, in de hoogtijdagen, er jaarlijks vele tienduizenden van verkocht. De bekendste fabrikant was Digital Equipment Corporation (DEC), die ook in Nederland een groot marktaandeel had en in Nijmegen zelfs een europees servicecentrum.

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werden mini-computers ingehaald door de bekende Personal Computers (PC's) en kregen de mini-computerfabrikanten, die de mogelijkheden ervan aanvankelijk onderschat hadden, het moeilijk. DEC fuseerde in de negentiger jaren van de vorige eeuw met PC fabrikant Compaq. Compaq fuseerde vervolgens in het begin van deze eeuw met HP tot het grootste PC-bedrijf in de wereld.

Nog een opstelling. Op de kasten op de achtergrond twee terminals (beeldscherm -toetsenbord) voor het invoeren en bekijken van informatie. Op de voorgrond, een cassette magneetschijven voor de hard-disc. Verwisselbare schijven voor hard-disc drives waren in die tijd populair.

In het Tehuis voor bejaarde computers kunt u een beeld krijgen van de computerwereld voor de opkomst van de PC. Volumineuze computers in grote, stevige metalen kasten. Computers die voor huidige begrippen nogal wat onderhoud en beheer vereisten en vele tienduizenden guldens kostten in een tijd dat je voor een aardige middenklasse auto 10.000 - 20.000 gulden neertelde. Om een idee te geven, wat je voor die tienduizenden guldens kreeg: een processor, met op zijn best de rekencapaciteit van een 80386, een kwart megabyte intern geheugen en een paar harde schijven met een gezamenlijk een capaciteit van minder dan 100 MB. Mini-computers waren voor kleine bedrijven, laat staan particulieren, in die tijd onbetaalbaar en waren voor  huidige begrippen speelgoed, maar bedrijven met honderden medewerkers deden er hun hele boekhouding, administratie en voorraadbeheersing mee en er werden hele fabrieken mee geautomatiseerd. Het Tehuis voor bejaarde computers geeft een mooie indruk van deze "kinderjaren" van de computerindustrie.

Meer informatie: http://www.xs4all.nl/~geerol

MaasWaalWeb, 6 september 2007