Waterstand Waal erg laag

De waterstand in de Waal is momenteel erg laag. Weliswaar geen record want in 2003 was de waterstand nog bijna 40 cm lager. Maar het is toch laag genoeg om woonarken droog te laten vallen en strangen onbevaarbaar te maken.

Kribben in de Waal bij Beneden Leeuwen. Het lichter gekleurde deel heeft bijna de hele zomer onder de waterlijn gezeten. Dit beeld van de rivier zal binnen een paar jaar geschiedenis zijn.

Een ander uniek plaatje vormen misschien wel de kribben die meters boven het water uitsteken. Als over een paar jaar de verlaging van de kribben, waaraan nu hard gewerkt wordt afgerond is, zijn dergelijke plaatjes niet meer mogelijk. Bij lage waterstanden zoals we nu hebben zullen de kribben hun kop nog wel boven water uitsteken, maar aanmerkelijk minder indrukwekkend. Geniet er dus nu van, want de kans dat we ze de komende jaren nog in oude glorie zien is klein.

De inzet rechtsboven laat de woonarken in de Waal bij Beneden Leeuwen bij de huidige waterstand zien. Linksonder dezelfde woonarken bij een hoge waterstand in de winter. Dit is een hoge waterstand, maar niet extreem. De weg waarop de auto staat komt, niet jaarlijks, maar toch wel regelmatig ook onder water.

Meer over waterstand Waal en kribverlaging op MaasWaalWeb:

     Laagwater Waal 2003

    Verlaging kribben gestart

MaasWaalWeb, 22 september 2009