Verkiezingen West Maas en Waal en Druten
CDA doet het relatief beter dan landelijk, PvdA slechter

Bij de Kamerverkiezingen volgt West Maas en Waal in grote lijnen de landelijke trends. PvdA, D66 en de LPF zijn de grote verliezers, SP en PvdV (Geert Wilders) de grote winnaars.

Verkiezingen voor de Tweede Kamer in West Maas en Waal.
West Maas en Waal volgt in grote lijnen de landelijke trends, met op enkel punten, interessante verschillen.

Wie wat nauwkeuriger kijkt kan toch wel wat verschillen zien. CDA en VVD hebben het in West Maas en Waal beter gedaan dan landelijk. De PvdA die, relatief gezien, landelijk 22% van zijn kiezers verspeelde,  verloor in West Maas en Waal  34% van zijn aanhang. Jan Marijnissen heeft blijkbaar veel meer aantrekkingskracht op de linkse West Maas en Waler dan Wouter Bos.

Niet verrassend deed EénNL (Marco Pastors) het in West Maas en Waal relatief goed. Pastors, afkomstig uit Beneden Leeuwen, haalde in West Maas en Waal 1,5% van de stemmen op, maar landelijk slechts 0,7% hetgeen, waarschijnlijk, te weinig is voor een 2e Kamerzetel.

De opkomst was in West Maas en Waal met 84,2% duidelijk beter dan de landelijke opkomst.

In Druten zien we in grote lijnen dezelfde trend als in West Maas en Waal. In beide gemeenten blijft het CDA de grootste partij en wordt de SP tweede. De glans van Jan Marijnissen, de ster uit Oss, reikt met gemak over de Maas.

In Druten deed, evenals in West Maas en Waal,  het CDA het beter dan landelijk en de PvdA slechter. Een verschil met West Maas en Waal is dat in Druten de VVD het slechter deed dan landelijk en EénNL er de landelijke trend volgt. De wieg van Marco Pastors verliest buiten Leeuwen blijkbaar erg snel zijn werking.

Nog een ander verschil met West Maas en Waal: de opkomst is in Druten net iets onder de landelijke opkomst.

Bij onze analyse hebben we uitsluitend naar de Kamerverkiezingen van 2003 gekeken. Kamerverkiezingen zijn moeilijk naar het gemeentelijke politieke landschap te vertalen omdat in beide gemeenten lokale dorpslijsten het grootste deel van de kiezers trekken. 

Vooralsnog hebben deze Kamerverkiezingen weinig invloed op de politiek in onze gemeenten. Wel mag verwacht worden dat de SP ook lokaal actief gaat worden en hierdoor kan over vier jaar, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, het plaatje er heel anders uit zien.

MaasWaalWeb, 23 november 2006