Johan van Os "held" op gratis museumdag

Op zaterdag 20 oktober, gratis museumdag, brengt het streekmuseum Tweestromenland, Pastoor Zijlmansstraat 3, 6658EE Beneden Leeuwen vanaf 13.30 rond het thema "helden en heldinnen" een aantrekkelijk programma rond haar "held", schrijver Johan van Os uit Puiflijk.

Johan was een vertaler en schrijver die zijn kostje bij elkaar sappelde met het vertalen van boeken, vooral uit het Duits, en het schrijven van boeken en artikelen. Bekendheid in Maas en Waal verwierf hij vooral met een reeks artikelen in de Gelderlander in het Moas en Waols dialect over  Knil van de Kiepelenberg . In de woorden van de schrijver: "Knil is het type volksvrouw dat, nie zeeg, nie steeg, zegt waar het op staat."

De artikelen waren buitengewoon populair en, in de dagen nadat weer een stukje gepubliceerd was,  het gesprek van de dag in Maas en Waal.  

Later werden ze gebundeld en inclusief een lange verklarende woordenlijst gepubliceerd als het Maas en Waals Woordenboek.  

Het museum heeft de  werkkamer van Johan nagebouwd en Gerrit Kistemaker zal in het streekdialect voorlezen uit zijn werk. 

De artikelen over Knil van de Kiepelenberg die, later gebundeld in het Maas en Waals woordenboek van Johan van Os een bekende Maas en Waler maakten. Het boekje dankt zijn naam aan de uitgebreide verklarende woordenlijst van het "Maos en Waols".

Omlijstend programma

Rond het thema heeft het streekmuseum een leuk omlijstend programma gemaakt. Zo worden de bezoekers begroet door medewerkers van het toverbaltheater en over een rode loper het museum binnengeleid.

Samen met het Toverbaltheater (theaterwerkplaats voor mensen met en zonder beperking) kunnen kinderen een heel groot stripboek maken, waarin iedereen een striphokje kan vullen zodat alle gasten met elkaar het grote heldenverhaal maken. Dit hele grote boek kan dan later in het museum tentoongesteld blijven. Er zijn bewegende striphelden en je kunt geschminkt worden als je eigen held!

Meer:
Gratis Museumdag 2006
Streekhistorischmuseum Tweestromenland

MaasWaalWeb, 16 oktober 2007