Maas en Waal
Activiteiten die je terug brengen naar de basisschool van vroeger

Streekmuseum Tweestromenland, Pastoor Zijlmansstraat 3, Beneden Leeuwen heeft in de basisschoolvakantie de tentoonstelling "Van aap, noot, mies tot iPad". In de tentoonstelling is een schoolklas uit 1919, en een basisschoolklas honderd jaar later in 2019. 

Basisschool in Land van Maas en Waal.

In de vakantie kunnen de kinderen in het museum de tijd van opa en oma terug laten komen. Hiervoor zijn er de volgende speciale activiteiten:

  • Handwerken zoals kinderen dit vroegerdeden
  • Een (korte) schoolles zoals vroeger!
  • Je verkleden als kinderen lang geleden
  • Nog veel meer...

Verder is er zaal met foto's van vrijwel alle scholen in het Land van Maas en Waal en in de foyer van het museum schoolplaten.

Honderd jaar geleden was de basisschool, toen nog met de naam "Lagere school" voor de meeste kinderen de eindschool. Middelbaar onderwijs was alleen voor de kinderen van een grote ondernemer, rijke boer, huisarts, notaris en schoolmeester.

De meeste kinderen gingen 100 jaar geleden tot 12 jaar naar school. Hierna gingen ze werken. De leerplicht werd pas in 1928 zeven jaar en in 1942 acht jaar.

De arbeiderskinderen gingen na het bereiken van de wettelijk schooltijd doorgaans zo snel mogelijk werken. Een vak leerden ze in de praktijk. Zo leverden ze, met hard werken, een bijdrage aan het mooie, welvarende Land van Maas en WaaL

Meer: https://www.museumtweestromenland.nl

MaasWaalWeb, 28 juli 2019