Beneden Leeuwen
Herdenking Stoottroepers

Zondag 13 oktober worden bij de gedachteniskapel, aan de Pastoor Zijlmanstraat in Beneden Leeuwen, de gevallenen van het korps Stoottroepers herdacht.

Herdenking, met militairen van het korps Stoottroepers,
op het erekerkhof in Beneden Leeuwen

De genodigden worden vanaf 12.00 uur verwacht in MFA De Rosmolen, Leliestraat 19, Beneden Leeuwen. Hier verzamelen ze zich om vervolgens in een optocht van de De Rosmolen naar de Gedachteniskapel Stoottroepers te wandelen. Bij de Gedachteniskapel zijn er, zoals gebruikelijk, de gedachtenis plechtigheden bij de kapel en de het erekerkhof.

Aanwonenden aan de route (Seringenstraat, Zonnebloemstraat, Akkerstraat, Rozenstraat en Pastoor Zijlmansstraat) worden verzocht om op 14 oktober vanaf 9.00 uur tot na de afloop van de herdenking de vlag halfstok te hangen. 

In de winter 1944/45, toen de Waal de frontlijn vormde tussen de bevrijders en bezetters, hielpen de Stoottroepen om Maas en Waal te beschermen tegen aanvallen van fanatieke Duitse troepen aan de noordzijde van de Waal.

Jong, slecht bewapend en vrijwel zonder opleiding stonden zij voor een bijna onmogelijke taak. Velen betaalden het met hun leven.

Na de oorlog werd ter gedachtenis van de gevallenen in Beneden Leeuwen een kapel met erekerkhof gesticht waar sindsdien de tweede zondag van oktober de jaarlijkse herdenking is.

Niet alleen de Stoottroepers die in 1944/45 bij de bevrijding van Nederland hun leven gaven worden herdacht, maar ook zij die vielen voor Nederland bij acties in Nederlands IndiŽ en de vredesoperaties op verschillende plaatsen in de wereld.

Door onze aanwezigheid op 13 oktober a.s. tonen wij onze dankbaarheid en ons medeleven, in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is, maar een kostbaar goed dat door iedereen gekoesterd moet worden. Wij zijn dat verschuldigd aan allen die hun leven gaven voor de vrijheid.

Meer: Herdenking Stoottroepers 2003

MaasWaalWeb, 6 oktober 2019