Appeltern
Expositie "Stoom veranderde de wereld"
geeft De Tuut extra's

Van zaterdag 4 mei tot en met vrijdag 1 november is er in stoomgemaal De Tuut, De Tuut 1, Appeltern de expositie "Stoom veranderde de wereld". In acht panelen laat de expositie zien hoe de stoommachine het mogelijk maakte om zwaar werk uit te laten voeren door machine's.

Door de stoommachine konden mijnen droog gehouden worden, kon het land droog gemaakt en gehouden worden en kon men met stoomtreinen zich snel en comfortabel over duizenden kilometers verplaatsen. 

 

De prachtig gerestaureerde stoommachine van het gemaal. Als het gemaal onder stoom is lopen de machines. Je kunt dan zien en begrijpen hoe een stoommachine werkt.

Zelfs in het Land van Maas en Waal is de invloed van stoom enorm geweest.  Tot de de komst van de stoomgemalen kon men de polders het grootste deel van jaar niet of nauwelijks droog houden. Pas na de komst van de stoomgemalen lukte het wel de polders droog te houden en, mede hierdoor, kon Maas en Waal groeien en leefbaarder worden.

De expositie "Stoom veranderde de wereld" sluit perfect aan op de stoommachine en het gemaal.  Bezoekers krijgen met de expositie een beeld van de verandering van de wereld door stoom en het gemaal geeft een beeld van hoe stoom in de praktijk werkt.

Er is, bijvoorbeeld, in het Land van Maas en Waal erg veel moeite gedaan om met windmolens het water de baas te blijven. Maar het lukte maar niet. Pas met de stoomgemalen lukte het om het water de baas te blijven.

 

Het elektrische gemaal Bloemers houdt een belangrijk deel van het
Land van Maas en Waal droog. Maar ook hier speelt stoom nog
een belangrijke rol want elektrische centrales gebruiken
nog steeds stoom voor het opwekken van elektriciteit. 

Met elektrische pompen kom men het water nog beter uit de polders pompen, maar dan nog blijft het een techniek op stoom, want veel elektrische centrales gebruiken nog steeds stoom bij de het opwekken van elektriciteit.

De voordelen hiervan zijn ook zichtbaar, want naast het stoomgemaal staat ook een elektrisch gemaal dat een groot deel van het Land van Maas en Waal droog houdt.    

Toegang

Toegang:
Euro 3,50 per persoon..
Kinderen tot 12 jaar onder gegeleiding: gratis

Meer: http://www.de-tuut.nl

MaasWaalWeb, 3 mei 2019