Installatie pastoraal team West Maas en Waal

Dit weekend is het pastoraal team West Maas en Waal voorgesteld in Boven en Beneden Leeuwen. Een opgeluchte pastoor van der Maazen sprak over een woelige tijd waarin het bisdom Den Bosch met een nieuw beleid kwam om het tekort aan priesters op te vangen en West Maas en Waal in korte tijd vier priesters verloor.

Het team van de parochie West Maas en Waal. V.l.n.r. Diaken Peter de Snoo, kapelaan Schevers, pastoor van de Maazen en kapelaan Kawecki

Vertrek vier priesters test voor bisdom

 Het begon vorig jaar met het vertrek van pastor van den Berg uit Maasbommel, gevolgd door Philip de Rijcke die benoemd werd tot directeur van de priesteropleiding van het bisdom Den Bosch en hierdoor geen tijd meer had om pastoor van der Maazen te helpen.

Hierbij kwam deze zomer, kort op elkaar, het verzoek om ontslag van pastoor Stolk in Beneden Leeuwen en het vertrek van pastoor Vester uit Appeltern. Nooit was het priestertekort zo nijpend. Voor het bisdom de kans om het nieuwe beleid te beproeven. De acht parochies in West Maas en Waal werden samengevoegd tot een regionale parochie en pastoor van der Maazen kreeg naast diaken Peter van der Snoo twee jonge kapelaans en de de opdracht om de parochie West Maas en Waal, passend binnen het nieuwe beleid, op poten te zetten.

Pastoor van der Maazen blijft er nuchter onder. Hij verwees naar de woorden die hij 7 jaar geleden bij zijn installatie als pastoor van Dreumel sprak. "Ik word een beetje bang van de verwachtingen die ik bij dit hartelijke welkom gehoord heb. Maar verwacht niet teveel van me, want ik kan niet zoveel. Ik zal de kerk niet redden. Dat zal Jezus doen. Maar help me wel bij het werk dat nodig is in de parochie. Deze woorden herhaal ik nu hier."

Pastoor Sjef van der Maazen

Team stelt zichzelf voor

De leden van het nieuwe team, allemaal nieuw voor de Leeuwenaren, stelden zichzelf voor.

Kapelaan Sunny Kawecki is afkomstig uit India. Hij leerde Nederlands in Nijmegen en Vught en werkte, als assistent in de parochie van Gerardus Majella in Eindhoven.

Kapelaan Schevers komt uit een boerenfamilie en groeide op in het Brabantse Esch. Hij studeerde theologie in Tilburg en volgde het topjaar van de priester- opleiding in Den Bosch. Voor de praktische afronding van zijn opleiding, werkte hij als diaken in Bergeijk. In juni werd hij in Den Bosch tot priester gewijd. 

Kapelaan Schevers

 Diaken Peter de Snoo is niet helemaal onbekend in Maas en Waal. Hij assisteerde de laatste jaren pastoor Van der Maazen in de parochies Wamel, Alphen en Dreumel. Dat hij de verhoudingen in Maas en Waal wel kent bewees hij met de opmerking dat hij woonde in de "stad" Druten. Een opmerking die de Leeuwenaren niet onberoerd liet.

Dankwoord

In zijn dankwoord noemde Van der Maazen ook pastoor Stolk die in Boven en Beneden Leeuwen twee prima functionerende parochies achterliet. De warme, hartelijk ontvangst en de constructieven opstelling van kerkbestuur en vrijwilligers is een grote steun geweest bij de overname en hij sprak de hoop uit dat het team ook in de toekomst op deze opstelling kan blijven rekenen.

Kennismaken bij een kopje koffie

Na afloop was er koffie en een hapje en de mogelijkheid om kennis te maken met de nieuwe pastoor, kapelaans en diaken. Velen gebruikten deze gelegenheid om handen te schudden en het team veel succes te wensen. Voor wie nieuwsgierig is hoe de kapelaan uit India zich redt in het Nederlands: uitstekend! Omringd door een brede kring nieuwsgierige parochianen hield hij zich prima overeind. Hij heeft nog een beetje een accent, maar dat heeft de echte Maas en Waler zelf ook. Dat kan, en zal, dus niemand hem kwalijk nemen.

MaasWaalWeb,  14 september 2009