Maas en Waal
Waarschuwing blauwalgen

Door het aanhoudende weer, en daardoor ook warme water in stilstaande plassen, groeien in veel plassen in het rivierengebied blauwalgen. momenteel zijn blauwalgen geconstateerd in de plas bij de Schans in Alphen aan de Maas, recreatieplas De Gouden Ham en omgeving bij Appeltern - Maasbommel, de Loonse Waard bij Niftrik en het Wijchens Meer.

Hoge temperaturen en stilstaand water zijn heel gevoelig
voor het krijgen van blauwalgen. In Het rivierengebied
 zijn er veel van deze plassen. Vermijd zoveel mogelijk
 contact met water in of uit dergelijke plassen.

Blauwalgen zijn microscopische bacteriŽn die bij aanraking jeuk en aantasting van de huid veroorzaken. Bij het, per ongeluk, blauwalgen in het lichaam krijgen kunnen ze ziekte verscijnselen veroorzaken. Dringend wordt aangeraden naast mensen, ook huisdieren niet aanraking te laten komen, met water besmet met blauwalgen.

Op verschillende plaaatsen zijn waarschuwingsborden geplaatst die aangeven dat het water besmet is met blauwalgen. Omdat deze gebieden vaak erg groot zijn, en daardoor waarschwingsdborden over het hoofd gezien worden, wordt geadviseerd, aanraking met water in het buitengebied zoveel mogelijk te mijden.

Blauwalgen verdwijnen bij temperaturen onder twintig graden Celsius. Vermijd daarom water in de natuur tot ruimschoots in de herfst.  

MaasWaalWeb, 5 augustus 2019