West Maas en Waal
Kennismaking 800 leerlingen met judo

In de maanden maart en april zullen 800 leerlingen van zes basisscholen in de gemeente West Maas en Waal kennis maken met de judosport. Als een échte judoka, op een échte judomat, in een écht judopak, en onder leiding van een échte judotrainster kunnen ze zich in deze periode de opvolger voelen van de huidige Nederlandse topjudoka's.

Professioneel kennismaking met judo met een echte mat en judopak, 
onder leiding van een ervaren judotrainster.

Judovereniging Tora uit Boven Leeuwen geeft in samenwerking met Actief Maas en Waal 2 clinics op de scholen. Wanneer de kinderen daarna nog meer willen leren, mogen ze gratis deelnemen aan twee trainingen.

Judo is bekend als een gezonde sport met heel veel pedagogische kanten. Respect voor de tegenstander en beheersing staan hoog in het vaandel. Judo is stoeien met regels. Judo geeft een positieve bijdrage aan de vorming van het jonge kind. Het kind kan op een veilige manier de (overmatige) energie kwijt, en de kracht en/of slimheid van de tegenstander verkennen.

Judo is een sport die een veelzijdigheid van bewegen vraagt. Judo geeft duidelijk structuur en discipline en zorgt o.a. voor: respect voor de ander, wederzijdse hulp, beleefdheid, stiptheid, ijver, hygiëne, samenwerken, en judo levert ook een bijdrage aan het verbeteren van het zelfvertrouwen.

De samenwerking tussen Judovereniging Tora en Actief Maas en Waal dateert al van 2009 en is daarmee een prima voorbeeld van de doelstellingen van Actief Maas en Waal: het bevorderen en ondersteunen van een actieve en gezonde leefstijl voor de groep van 0-18 jarigen. Criteria hierbij zijn: kwaliteit en duurzaamheid. Met andere woorden: van een goed of voldoende niveau, en niet eenmalig maar juist terugkerend.

Judo geeft duidelijk structuur en discipline en zorgt o.a. voor: respect voor de ander, wederzijdse hulp, beleefdheid, stiptheid, ijver, hygiëne, samenwerken.

Dit jaar worden de judolessen aangeboden aan leerlingen vanaf groep 1, zodat ook de jongste basisschoolkinderen zich op de judomat, de tatami, kunnen uitleven. De leerlingen van de Mariaschool uit Boven Leeuwen komen op 13 en 19 maart als eersten in actie. Voor trainster Lincy van den Heuvel, die afwisselend met haar zus Mandy de clinics verzorgt, is het dan een “thuiswedstrijd”, zodat de judovereniging haar eigen matten kan gebruiken. 

Respect voor de tegenstander en zelfbeheersing staan hoog in het vaandel.

Daarna volgt een rondgang langs de basisscholen in Beneden Leeuwen, Wamel en Maasbommel, waarbij meer logistieke problemen moeten worden opgelost. Van de Judo Bond Nederland is een “lichte” en hanteerbare judomat van 80 m2 gehuurd, die elke lesdag gebracht en opgehaald dient te worden. Daarnaast krijgen ook de bijna 100 judopakken na elk schoolbezoek een wasbeurt, om maar aan te geven dat Judovereniging Tora met recht veel energie stopt in deze sportkennismaking. 

MaasWaalWeb, 13 maart 2012