Maas en Waal
Nije Weg 2 van Peter Deurloo nu verkrijgbaar

Deel 2 van "De Nije Weg", het tweede deel van het boek "De Nije Weg" is nu verkrijgbaar in in o.a. Bruna - Beuningen, Coop - Weurt De Stofwolk - Ewijk en Jumbo -Winssen.

De Van Heemstraweg is decennia lang een erg drukke, gevaarlijke
weg geweest. Zoveel verkeer kon men, in de eerste helft van de
vorige eeuw niet, toen de weg aangelegd is, niet verwachten.

In het boek o.a. veel interviews met mensen uit de dorpen aan de Van Heemstraweg, de "Nije Weg", in de jaren 1930-1950. Het was de periode waarin, naast de aanleg van de Nije Weg, ook de periode van de crisis in de dertiger jaren, de Tweede Wereld Oorlog en de wederopbouw na de oorlog. Het boek sluit aan op deel 1 dat zich meer richt op de aanleg van de Van Heemstraweg.

Een periode waarin Maas en Waal nog voornamelijk katholiek was, men vaak grote gezinnen had, er veel armoede geleden werd en het in de Tweede Wereld Oorlog veel angst beleeefde en leed beleefd heeft. Deurloo schildert in de "Nij Weg 2" hoe de "gewone man", deze periode beleefd heeft.

Het resultaat is een prachtig boek dat voor de wat oudere inwoners van de streek heel herkenbaar is en de  jongeren inzicht geeft in hoe hun voorouders, ondanks alle ellende, bleven ploeteren voor een betere tijd voor hun kinderen.

MaasWaalWeb, 22 april 2017