Rijn en Waal scoren nieuw record: 7,08 meter in Lobith
Overlast voor woonarken in Strang Beneden Leeuwen houdt aan.

Het jaar 2003 wordt het jaar van de records. Een buitengewoon zonnig jaar, maar ook het jaar met erg weinig water in de rivieren. In augustus hadden we een laagterecord en dreigde er door gebrek aan koelwater en de hoge temperaturen zelfs een tekort aan elektriciteit.

Maar het record van augustus, met een stand van 7,13 meter in Lobith, is gisteren inmiddels al weer gebroken door een nog lagere stand van 7,08 meter. Omdat het inmiddels in Europa wat minder warm is geeft dit geen probleem voor de elektriciteitsvoorziening.

Bij normale waterstanden zijn de boten rondom volledig door water omgeven. Nu zien we stukken van de Strang, een zij-arm van de Waal gedeeltelijk droog. De lichtgekleurde rand rond de boot is modder die zich normaal onder de waterlijn bevindt, maar omdat de boot op de grond ligt komt deze rand boven water en wordt zichtbaar is.

Voor de bewoners van de woonboten in de Strang in Beneden Leeuwen blijft de overlast door de lage waterstand voortduren. Al maanden liggen ze aan de grond en er zal, vooral in Duitsland en Zwitserland, nog heel wat regen moeten vallen voordat ze weer loskomen. Dan zal ook pas duidelijk worden of de lage waterstand blijven de schade veroorzaakt heeft.

De Havenkade in Beneden Leeuwen bij laagwater in augustus 2003. Omdat de Strang hier dieper is liggen de boten nog niet aan de grond. Let op de gele auto op de weg rechtsboven op de foto. Deze staat op dezelfde weg die in 2001, bij niet extreem hoog water, gedeeltelijk onder water stond. (Zie foto onder.) 
Deze foto's laten duidelijk zien hoe, afhankelijk van de seizoenen en en het wateraanbod, het waterpijl in de rivier kan verschillen.

De Strangkade bij hoogwater in 2001. De weg staat nu gedeeltelijk onder water en de loopbruggen lopen omlaag in plaats van omhoog.

MaasWaalWeb, 23 september 2003