Kunstenaars onverdeeld tevreden over eerste Maas en Waalse Kunstroute

Ongeveer een jaar gelden namen een paar Maas En Waalse kunstenaars met het idee voor een gemeenschappelijke promotie van beeldende kunst in het land van Maas en Waal.

Grote drukte bij het theekoepeltje op de Waaldijk bij Druten. Maar niet alleen hier, overal zagen we dikke rijen fietsen bij de exposerende kunstenaars staan. De Maas en Waalse kunstliefhebber verplaatst zich, heel milieuvriendelijk, per fiets. 

Wat velen onmogelijke geacht hadden werd gerealiseerd: een Maas en Waalse Kunstroute met 37 deelnemers, een kleurrijke brochure, poster en een eigen website. Het initiatief is onder een goed gesternte geboren, want gezegend door een prachtig herfstweer trok de Kunstroute naar schatting meer dan duizend belangstellenden. Een ongekend succes, want eerdere initiatieven bleven hangen op enkele honderden waaronder vaak veel familie, vrienden en bekenden.

Gezellige drukte in het mooie, ruime atelier van Monique van Stokkum aan de Kortestraat (hoek Florastraat) in Boven Leeuwen.

Wat nu opviel was, niet alleen veel Kunstliefhebbers uit Maas en waal, maar ook uit het hele land. Giesbeek, Oirschot, Tegelen: overal vandaan wist men het Land van Maas en Waal te vinden. Het resultaat van het promoten van de Maas en Waalse Kunstroute op culturele evenementen waaraan deelgenomen werd door leden van Kunst Bakens.

Leo en Ingrid Adams wonen in een bescheiden arbeiderswoning van de voormalige dakpannenfabriek Dericks en Geldens, maar hebben in hun achtertuin, de mooie, knusse galerie D'n Oostersteeg gebouwd. Leo en Ingrid stonden aan de wieg van Kunstbakens, ze waren bij de oorspronkelijke initiatiefnemers, maar zijn toch nog verrast door het succes. Leo: "Als we in twee dagen 15 bezoekers gekregen hadden waren we tevreden geweest. Maar die 15 hadden we zaterdag al. We gaan nu zeker dik over de vijftig en misschien wel over de 100 bezoekers." Ons verbaast het niet, want Ingrid en Leo zijn de perfecte gastvrouw  en gastheer en het werk van Leo hoort bij het beste dat we gezien hebben.  

Maar de grootste winst is waarschijnlijk toch wel dat Maas en Walers, gebruikmakend van het heerlijke weer rondfietsten en aanwipten bij de 37 kunstenaars die hun deuren gastvrij opengezet hadden. Soms een beetje onwennig, maar ook met veel waardering voor het werk dat getoond werd. Kunst kijken moet je leren en vele liefhebbers en de dop hebben dit weekend misschien wel de eerste stappen gezet. 

Werk van Hermine Lewiszong in het theekoepeltje in Druten. Wonderlijk hoe goed het werk past bij de sfeer van het voormalig de zomerse paviljoentje van de theedrinkende adellijke Drutense dames.  

Een kunstwerk van boven de duizend Euro koop je niet zomaar op een mooie zondagmiddag, maar wat betaalbaarder producten zoals kaarten, boekjes, sieraden en dergelijke liepen goed. Ook was er veel belangstelling voor de cursussen, workshops, kindermiddagen en andere educatieve en recreatieve producten die aangeboden werden.

Kunst Baken heeft, geholpen door de weergoden, een mooi vliegende start gemaakt. een start die in meerdere opzichten om meer vraagt. Er blijkt veel meer belangstelling voor kunst in Maas en Waal dan ooit voor mogelijk gehouden, maar deze belangstelling zal levend gehouden moeten worden. Dat vraagt om initiatieven. Er ligt nog veel werk op Kunst Bakens te wachten. Maar het begin is er een zegt het spraakwoord niet dat een goed begin het halve werk is.  Dat moet toch bemoedigend zijn.

Een gedreven Hermine Lewiszong met een collier uit de eigen collectie.
Een betere promotie kunnen we ons niet voorstellen. Beautiful!

Meer: http://www.kunstbakens.nl

 MaasWaalWeb, 28 september 2009