Ewijk
Maas en Waalse Fietsbedevaart naar Kevelaer

Zondag 23 juli, start 5.30 bij de rotonde Van Heemstraweg, Ewijk vertrekt de 63-ste Maas en Waalse fietsbedevaart naar Kevelaer. Het is ook mogelijk om te starten bij de kerk in Bergharen om 5.00 uur. De uit Ewijk gestarte fietsers rijden via Bergharen om de groep die hier start op te pikken.

De prachtige Mariakapel in het centrum van Kevelaer vormt voor de honderdduizenden pelgrims de reden van hun tocht naar Kevelaer. 
 Op de achtergrond, nog net zichtbaar, de basiliek.

In Kevelaer is het programma als volgt:

  • 10.00
    Hoogmis in de basiliek.
  • 13.00
    Rondgang door het processiepark. Samen met pastor Visschedijk wordt biddend en zingend de kruisweg gelopen.  

Hierna de terugreis. Aankomst in Ewijk rond 19.00 uur
Ewijk-Kevelaer v.v. is ongeveer 125 km.

In Kevelaer is er een fietsstalling met ondersteuning voor elektrische fietsen.

Deze fietsbedevaart, sluit aan op een lange traditie in Maas en Waal naar het Duitse Mariabedevaartsoord. De Mariaverering in Kevelaer startte met een opdracht "Op deze plaats sult gij mij een kapelleken bouwen!" die de koopman Hendrick Busman van een geheimzinnige stem op de plaats van de huidige kapel kreeg.

Een klooster aan het plein met de Mariakapel. 

Hoewel niet rijk, liet Busman een kapelletje bouwen. Al snel was er sprake van wonderen na een bedevaart naar het kapelletje en groeide de belangstelling. Op het hoogtepunt telde Kevelaer 800.000 pelgrims per jaar, waarvan zeer vele uit Nederland. Jaarlijks gaan er nog steeds vele tienduizenden Nederlandse katholieken op bedevaart naar Kevelaer. Het centrum van het plaatsje, met zijn vele hotels, restaurants en souvenirwinkels toont duidelijk het belang van de pelgrims voor de plaatselijke economie.

http://de.wikipedia.org/wiki/Kevelaer (Duits)

MaasWaalWeb,  18 juli 2017