Vreemd gezicht, toch gewoon

Na het extreem lage water tot diep in de herfst zijn we het niet meer gewend, maar hoog water in januari is eigenlijk heel gewoon. Maar het blijft vreemd.

 

De onderste foto is in januari 2004 genomen, de foto rechtsboven in augustus 2003. Toen lag de ark op de grond en moesten de bewoners bijna de loopplank opklimmem. Nu ligt de ark ongeveer een meter lager dan de weg. Achter de weg waarop de loopbruggen aansluiten ligt ca.  ligt ca 1,5 meter hoger de dijk.

Overigens is de waterstand op dit moment niet extreem hoog zoals te zien is aan de strepen op de voet van de radarpost bij Beneden Leeuwen. Op 1-4-1988 was de stand ongeveer 1,5 meter hoger en op 24-12-1993 ca. twee meter hoger. In januari 1995 was de stand nog hoger maar toen was er door de evacuatie niemand meer in Beneden Leeuwen om een streep op de paal te schilderen. In deze drie jaren heeft de weg dus ruim onder water gestaan en stroomde het water bijna over de toen nog niet verhoogde dijk.


De radarpost aan de dijk bij Beneden Leeuwen, met op de achtergrond de Prins Willem Alexanderbrug

De hoge water met een ca. drie kilometer brede Waal blijft een indrukwekkend gezicht en is een frisse neus meer dan waard. U kunt er overal in het rivierengebied voor terecht, maar u moet wel snel zijn want het water zakt alweer.

Meer waterstanden rivier op MaasWaalweb:
Extreem Laagwater 2003
Hoogwater Maas 2002
Hoogwater Lente 2001

MaasWaalWeb, 25 januari 2004