Boven Leeuwen
Open Dag Fruitdoolhof en krozenboomgaard

Zondag 21 juli, van 10.00 - 17.00 uur, is er een Open Dag van het unieke fruitdoolhof en krozenboomgaard van Thijs Banken. Locatie: Wilgenstraat 6-8, Boven Leeuwen. Parkeren kan bij de boomgaard.

In het fruitdoolhof zijn circa 20 verschillende groenten en fruit die men zelf mag plukken. Rijp zijn momenteel o.a. bramen, frambozen, krozen, pruimen en bessen. Toegang is gratis. Over de schappelijke prijzen voor het zelf geplukte groenten en fruit kan men terecht bij de heer Banken. 

De kroos is een lid van dezelfde familie als de pruim.

Vroeger waren krozenbomen bijna overal in Nederland te vinden. Het was een geliefde boom die vaak voor "eigen gemak" op een boerenerf te vinden was. Tegenwoordig zijn er, in tegenstelling tot pruimenbomen, bijna geen krozenboom meer. Hier en daar staan nog wel bomen, maar behalve de boomgaard in Boven Leeuwen, zijn er geen krozenboomgaarden meer in Nederland.

In de boomgaard dragen veel bomen nog vruchten die zondag geproefd en geplukt kunnen worden. Geplukt fruit meenemen kan tegen een vergoeding.  De boomgaard van Banken biedt overigens nog veel meer verschillende fruitbomen, waaronder een 130 jaar oude perenboom.

Meer info: Thijs Banken, tel. 0487-59 1998

MaasWaalWeb, 17 juli 2019