Dijkmagazijn - Beuningen
Leerzame excursie over ruimte voor de rivier

Zondag 9 april,  14.00 - 16.30 uur, is vanuit het Dijkmagazijn, Dijk 43, Beuningen de excursie "Ruimte voor de Waal" in de uiterwaarden van de Waal. Stevig, waterdicht schoeisel wordt aanbevolen.

Uiterwaarden Waal bij Beuningen 

Ruige flora in de uiterwaarden. Prachtig, maar het kan een te groot
obstakel voor de afvoer van het water. Op verschillende
plaatsen zijn deze struiken inmiddels weer teruggesnoeid.

De uiterwaarden bieden extra ruimte voor de rivier als er erg veel water van de bergen en heuvels in het stroomgebied in Zwitserland en Duitsland via de Rijn afgevoerd moet worden. Wat in de zomer een rivier is met een zomerbed van een paar honderd meter breed, wordt dan een wild stromende rivier die, op veel plaatsen, meer dan een kilometer breed is. De uiterwaarden bieden de ruimte voor dit verbrede stroombed.

Tegelijkertijd bieden de uiterwaarden ruimte voor de natuur. Wat ruiger dan de polders van het Land van Maas en Waal, met een flora en fauna die ook wat verschilt van die in de de polders. Maar het is een fragiel evenwicht want altijd blijft er de noodzaak om het water snel af te voeren.

De gids zal op deze excursie wat er de laatste jaren allemaal veranderd is op verschillende plaatsen en waarom er op sommige plaatsen ingegrepen is om de afvoer van het water voldoende ruimte te geven.

Deelname: gratis

Aanmelden: dijkmagazijn@hetnet.nl of 024-677 7000

MaasWaalWeb, 6 april 2017