Sanering vuile grond en archeologisch onderzoek in Altforst

Op een bouwlocatie aan de Kerkstraat en het Gangske in Altforst wordt momenteel vervuilde grond gesaneerd en archeologisch onderzoek verricht. De sanering van de vervuilde grond betreft met opruimen van olieresten die in de grond gekomen zijn door een lekkende olietank.

Grote pompen en afgegraven grond. Wat of waar zijn de sporen van de kostbare opgravingen die de bouw van woningen verder vertragen?

Het archeologisch onderzoek is nodig omdat het een locatie betreft met mogelijk waardevolle sporen. Behalve een busje van de ingenieursbureau Oranjewoud is op de bouwplaats nog weinig van de "kostbare archeologische opgravingen" waar te nemen. Maar wie weet vindt men nog een schulp van een gebroken klomp, een laat-middeleeuws roakelijzer of een oude, versteende Autforstse kiekfors. 

Met telelens vonden we dit op de vindplaats. Dit maakt niet de indruk een laat-Middeleeuws roakelijzer te zijn. Eerder een zak stalen bouten. Wellicht wat voor archeologen die over duizend jaar willen graven op een locatie met "mogelijk waardevolle sporen".

De opgravers kunnen beter maar voortmaken want het kabinet heeft bekend gemaakt dat er bij de bezuinigingen geen enkel heilig huisje gespaard zal worden. Twintig ambtelijke werkgroepen worden aan het werk gezet om ze op te sporen en weg te bezuinigen.

MaasWaalWeb, 17 september 2009