Maas en Waal
Sluis St. Andries flessenhals voor Land van Maas en Waal

Met zijn enkele honderden meters is het Kanaal van St. Andries misschien wel het kortste kanaal van heel Nederland. Tegelijkertijd is het, door de hefbrug in de autoweg, een oorzaak van grote vertragingen voor het verkeer. Dit veroorzaakt regelmatig vervelende, onvoorspelbare vertragingen voor de gebruikers.

De brug over Kanaal St. Andries. Als schepen, bijvoorbeeld door
hoog water, te hoog zijn, moet het wegdek omhoog en het verkeer
wachten. Dit kan vijf tot tien minuten duren en leiden tot lange files.

De brug over Kanaal St. Andries. Als schepen, bijvoorbeeld door hoog water, te hoog zijn, moet het wegdek omhoog en het verkeer achten. Dit kan vijf tot tien minuten duren en leiden tot lange files.

De weg over de St. Andries is voor duizenden voertuigen de efficientste route van en naar het Land van Maas en Waal. Gebruikers van de brug zijn o.a scholieren voortgezet onderwijs in 's-Hertogensbosch, mensen die werken in Noord Brabant. Hier is de laatste jaren ook nog bijgekomen dat de route over St. Andries belangrijk geworden is als vluchtroute bij ongelukken op de overdrukke A15 tussen A2 en A50.

Een oplossing zou zijn als de brug over het Kanaal van St. Andries zoveel hoger gelegd wordt dat geen hefbrug meer nodig is. Dit neemt dan de vervelende, onvoorspelbare vertragingen weg en zorgt voor een verbeterde doorstroming tussen  van het verkeer tussen Land van Maas en Waal en Noord Brabant en westelijk Gelderland.

De gemeente Maasdriel, aan de westzijde van St. Andries, heeft het oplossen van de verkeersproblemen o.a. onder de aandacht gebracht bij de provincie Gelderland. Ze heeft ook de gemeente West Maas en Waal gevraagd om het verzoek bij te ondersteunen. Deze ondersteuning is verleend door West Maas en Waal.

Het zou, ons inziens, niet verkeerd zijn als de gemeente West Maas en Waal ook rechtstreeks aan Provinciale Staten van Gelderland laat weten dat verbetering van de westelijke ontsluiting van de provincie van belang is.

MaasWaalWeb, 1 september 2018