Kerken Maas en Waal
Kerststal in de kerk

In de Kersttijd staan in vrijwel alle katholieke kerken in Maas en Waal prachtige Kerststallen. U kunt deze voor en na de kerkdiensten bezichtigen. Daarnaast hebben veel kerken in de Kerst- en Nieuwjaarstijd  op kerkelijke zon- en feestdagen de deur open voor de bezichtiging van de Kerststallen.

Een Kerststal langs de Waal. Kunstenaar Ed van Heck, maakte dit beeld voor de Kerststal in de kerk van Beneden Leeuwen.
Het kindje Jezus is er voor iedereen, zelfs in ons eigen Land van Maas en Waal.

De Kerststallen zijn door vrijwilligers opgebouwd die er alles aan doen om er ware kunstwerkjes van te maken. Dit geldt overigens ook voor de versiering van de kerk. Als u ergens de authentieke sfeer van Kerstmis kunt proeven is het in de kerken in onze streek.

Kerststal in de RK kerk in Alphen aan de Maas.
De kerk van Alphen is gebouwd op de grondvesten van een
kerk die vr 1200 gebouwd is. Hier dus al meer dan 800 jaren op Kerstavond de verwaaide klanken van gezangen in de Nachtmis.

De christelijke kerk kwam rond 700-900 na Christus naar het rivierengebied. In de elfde en twaalfde eeuw hadden de meeste dorpjes in Maas en Waal al een eigen kerkje. De traditie van de Kerststal gaat terug naar deze begintijd. De Kerststal in de kerk behoort, naast het huwelijk en de uitvaart, vast tot de oudste nog levende tradities. Maar wat ook nog steeds leeft zijn de prachtige kerkdiensten op de kerkelijke feestdagen. Als u op Kerstavond rond kerk de klanken van gezangen hoort verwaaien in de koude wind gaat u tot pakweg 1000 jaar terug in de tijd.

Een volk zonder kennis van zijn geschiedenis is als een boom zonder wortels. Ga daarom op deze dagen eens naar de kerk en  woon een kerkdienst bij. Ook als u heel lang, of misschien wel nooit, in de kerk geweest bent. Hier beleef je de tradities die een belangrijk deel van onze wortels zijn. Ga ook eens met de (klein)kinderen of kennissen kijken en luisteren naar "onze wortels". Nergens zijn deze op het platteland nog zo duidelijk aanwezig als in de kerk. Het is anders dan de door commercie gedreven Kerstsfeer, maar juist daarom raakt het je ook indringender. 

Het knikengeltje dat de gever
bedankt voor de gulle gift.

Toegang tot kerkdiensten en de bezichtiging van de kerststallen is gratis, ook al zie je op veel plaatsen bij de Kerststal een engelenbeeldje waarin je een vrijwillige bijdrage in kwijt kunt. Als u er een muntje ingestopt wordt, beloont het engeltje de gulle gever met een paar knikjes. Kinderen vinden het, zonder uitzondering, geweldig en de kerk kan elk dubbeltje gebruiken om de het kerkelijk erfgoed in stand te houden.

MaasWaalWeb, 22 december 2018