Maas en Waal
Kijk uit voor contact met de eikenprocessierups

Door het warme weer is, de kans van contact met de eikenprocessierups groter dan andere jaren. Om het risico van contact te beperken heeft de gemeente Druten besmette bomen langs de wegen voorzien van rood-wit lint om de boomstam.

 

De eikenprocessierups. Let op de scherpe haren die, als ze in je huid
komen, wondjes en aanhoudende, branderige jeuk veroorzaken.

Wees dus extra alert en blijf zoveel mogelijk uit de buurt van besmette bomen. Omdat het ondoenlijk is alle bomen met rupsjes te kenmerken moet je zelf ook voorzichtig zijn en de rupsjes uit de weg gaan.

Contact met deze rupsjes veroorzaakt een zeer vervelende, aanhoudende, branderige jeuk die heel moeilijk te bestrijden is. Daarnaast veroorzaakt het wondjes op de plaats waar de je in contact gekomen bent met een rups. Contact met de ogen is extra gevaarlijk omdat het kan leiden tot blindheid.

Belangrijk is je te realiseren dat het de scherpe haartjes van de rupsen zijn die de problemen veroorzaken. Zorg er dus voor dat je de haartjes door wrijven of krabben niet verder verspreidt over het lichaam, want dit maakt de ellende nog groter.

Ondekt u een nest eikenprocessierupsen meld dit dan zoe spoedig mogelijk aan de gemeente waarin je de rupsen gezien hebt.

Aanmelden in de gemeente Druten kan via:
https://www.druten.nl/inwoners-ondernemers/melding-doen_43637/

Aanmelden gemeente West Maas en Waal:
https://www.westmaasenwaal.nl/zelf-regelen/centraal-meldpunt_3433/

MaasWaalWeb, 15 juni 2018