Maas en Waal
Tweehonderd jarige Leste Mert nog springlevend

Donderdag 8 november staat heel Druten en wijde omgeving weer op zijn kop voor de Leste Mert. Dit jaar al weer de 200-ste keer! Waarschjinlijk is de markt nog ouder, maar 29 juli 1819 verleende Koning Willem I officieel toestemming voor de markt en wordt 1819 beschouwd als de eerste "Leste Mert" van het jaar.

 

Heerlijke, tradtionele erwtensoep met worst

Hoewel de Lest Mert vooral een veemarkt was, kwamen ook veel marktkooplui naar de drukke markt. Dit groeiende aanbod trok nog meer bezoekers aan die op de markt spullen te kopen die ze in hun dorp niet konden kopen, zoals bijvoorbeeld lappen om een mooie jurk te maken voor de eindejaarsfeesten. Maar ook tuigen voor paarden, gereedschappen op de boerderij en dergelijke.

Gaandeweg is de laatste decennia de veemarkt minder geworden, maar nog steeds blijven de duizenden bezoekers komen. Wat ook blijft is de erwtensoep op de dag van Lest Mert. Stevige kost, met een vette kluif, om de verkleunde bezoekers extra energie te geven, staat op de dag van Leste Mert in vrijwel elk huis in het Land van Maas en Waal erwtensoep met kluif op tafel. We kijken nu al weer maar uit!

MaasWaalWeb, 5 november 2018