Dreumel
Lekker slom in winkeltje van Wies

Op de zon- en feestdagen van mei t/m september, van 14.00-17.00 uur, is het Dijkmagazijn Tremele, Vluchtheuvelstraat 14,  Dreumel open voor bezoekers. Deze kunnen dan terecht in de "Winkel van Wies". De winkel heeft de nog vrijwel complete inventaris van de Wies de Kleijn in de Rooijsestraat, Dreumel.

Winkeltje van Wies in Dijkmagazijn Tremele

Winkeltje van Wies in Dijkmagazijn Tremele. Onvoorstelbaar dat dit winkeltje nog toch laat in de vorige eeuw in gebruik geweest is.

De winkel is nog tot bijna het eind van de vorige eeuw in gebruik geweest. Hierna is de inventaris overgedragen in historische vereniging Tremele, die de inventaris ondergebracht heeft in de eerste verdieping van het dijkmagazijn.

Hier kan men tijdens de openingstijden nog terecht voor Oud-hollandse snoepjes. Of, in het Moas- en Waolse dialect, "slom". Slom is zowel een zelfstandig naamwoord als een werkwoord dat buiten Maas en Waal, voorzover ons bekend, niet bekend is. Terwijl van Groningen tot Limburg gesnoept wordt, al dan niet in het plaatselijk dialect, wordt er tussen Maas en Waal geslomt.

Wie dus op eem mooie zondag eens bij het Dijkmagazijn binnenloopt en een puntzak slom koopt kan al slommend zijn tocht verder voortzetten.

Het Dijkmagazijn is in gebruik als thuisbasis van historische vereninging Tremele. Op de eerste etage is de Winkel van Wies ondergebracht.

Steek je bij de pont Tiel-Wamel de Waal over dan kun je aan de andere die op de pont wachten nog een slumke uitdelen en lekker slommemd de pont opstappen. Let wel op, want ergens halverwege de overtocht wordt het slumke, zonder dat het je het in de gaten hebt, een snoepje het Nederbetuwse woord ervoor. De Maas overgaan heeft hetzelfde effect.

Winkeltje van Wies in Dijkmagazijn Tremele

Op de toonbank een weegschaal zoals deze vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw in kruidenierwinkels in  gebruik raakte. Hiervoor werden suiker, meel, bruine bonen nog afgewogen met gewichtjes op een balans.

Wie naar het oosten gaat, en een echte slommerd is, zal ergens voorbij Druten veranderen in een snoeperd. Waar precies is ons niet helemaal bekend. Hiervoor ligt nog een mooie taak voor een taalkundige die af wil studeren op unieke Maas en Waalse woord "slom". Wel graag snel, want voor we het weten is het hele Moas en Woals voltooid verleden tijd.

Naar het westen hetzelfde beeld. Vanaf Heerewaarden en de Bommelerwaard komen we het woord "slom" al niet meer tegen.

Meer: http://www.tremele.nl

  MaasWaalWeb, 10 mei 2015